Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2011 20:25 - Защо се страхуваме от промените?
Автор: conssult Категория: Лични дневници   
Прочетен: 746 Коментари: 0 Гласове:
2



Промените в нашия живот са свързани с различни обстоятелства. Но до колко искаме тези промени и защо се страхуваме да загубим комфорта? Едновременното желание за промени и страха, че те ще се случат – това е вътрешно противоречие, което практически присъства във всеки от нас. Защо?

1.      Защото не знаем на къде ще се промени животът ни. Ами ако всичко тръгне наопаки............? С този страх всичко е ясно.

2.      Но съществува и втори страх, който много малко осъзнаваме. Подсъзнателно всеки от нас разбира, че в резултат на някакви действия се променя не толкова животът, колкото ние самите. А нима сме готови да се променяме? За нищо на света! Нека де се променя всичко около нас, нека светът да се „огъва” под нас, но ние упорито ще настояваме на своето! Ами че ние искаме да бъдем прави винаги и във всичко! Искаме да бъдем прави даже и когато не сме прави и прекрасно разбираме това. Спомнете си кога за последен път отстъпихте в спор и искренно приехте гледната точка на другия човек? Дори и привидно да сте се съгласили с човека, вие вътрешно сте останали на своето мнение.

Промените, дори и да са приятни носят след себе си известен дискомфорт, към който се налага да привикнем. Не вярвате ли? Пробвайте да промените дори и еднин свой навик, даже и най-безобидния. Утре направете нещо по нов начин. Например, драги дами, сложете си пола, ако в последната половин година постоянно сте ходили в дънки. Ще се учудите колко различно ще се почувствате. Възможно е да се почувствате женствени, а може и да се почувствате неуютно и сковано, дори и полата да ви отива и да ви стои добре. Във втория случай ще я „натикате” в най-долното чекмедже на гардероба за близките шест месеца. И няма да направите промени в свой стил............и няма да направите нужното впечатление на някого.

Ние не знаем какво ще се случи в резултат на едни или други наши действия. И никога няма да узнаем ако не пробваме.

Някои хора например мечтаят за стабилни отношения, като при това вървят по утъпкана пътека, дори и тя с години да не им носи резултати. Те се страхуват да променят нещо в маршрута си от страх да не изглеждат нескромни, чудновати, парвенюшки, досадни и т.н. И в резултат имат това, което са имали винаги – не стабилни отношения или самота, защото не променят нито едно свое убеждение, нито един свой навик. Може да имат шанс да срещнат своя партньор и да създадат стабилни отношения, но в 99% от случаите ще им се наложи да преразгледат своите убеждения за да останат с любимия човек.......за да останат на новата длъжност.......... за да отслабнат..........за да натрупат пари и да си купят кола например....................и т.н. и т.н.

В състояние на промени дори и позитивни, дискомфортът е обичайно състояние, дори може да се каже, че е задължителен. И ако искате да промените нещо в живота си, то бъдете готови за него. Именно това състояние на дискомфорт ни пречи да се движим напред, да правим промени в живота си, дори и много да искаме нещо.

 

Има хора, които са уверени, че съдбата е „благосклонна” и за всичко се опират на нея, или по-скоро на течението на живота без да полагат усилия. В това разбира се няма нищо лошо особено ако такова състояние е съпроводено с удовлетвореност и хармония. Би било особено добре, ако такъв човек, който не търси промените, които му поднася животът, да успее да ги приеме достойно. При това  да успее да се адаптира без проблем към новите условия, без да загуби своите позитивни качества, без да се затвори в себе си, без да „посегне” към бутилката, а напротив да разкрие и прояви в живота своите неизявени досега таланти и достойнства.

Ако вие сте друга категория и искате да провокирате промени в живота си, но не знаете с какво да започнете, то всеки ден просто правете някои неща по различен начин. За начало някакви малки действия: ставайте от леглото по друго време, отивайте на работа по друг път, носете чантата си не на лявото, а на дясното рамо........и т.н. Това просто упражнение ще ви помогне да осъзнаете колко много неща вършим автоматично без да се замисляме, а също така ще ви помогне да погледнете от друга гледна точка. А това е най-прекия път към промените.

Ако става дума за някакви целенасочени действия, които вършите и те регулярно не ви носят желания резултат, необходимо е да разберете, че вие явно не правите нещо така, както трябва, важно е да осъзнаете своя „маршрут”. Ще ви е необходимо обективно и щателно да анализирате своите действия. И ако въпреки това не постигнете резултат, то се обърнете за помощ към трети лица. Приятелите едва ли ще ви бъдат от голяма полза. Необходим ви е човек, който може да разпознае и разруши вашите шаблони на мислене.

И накрая една много проста формула за създаване на позитивни промени.

1. Определете кои ваши действия не водят до резултата и ги правете по-малко

2. Определете кои ваши действия дават рузултата и ги правете повече.

3. Винаги правете нещо по нов начин.

 

Не се страхувайте от промените! Те откриват за вас нови граници и ви подаряват нови перспективи!





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: conssult
Категория: Лични дневници
Прочетен: 77546
Постинги: 18
Коментари: 5
Гласове: 27
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930