Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2011 23:05 - Страхът. Шест ефективни начина за преодоляването му
Автор: conssult Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7470 Коментари: 0 Гласове:
2



Какво е това Страх?

Страхът е комплекс от негативни чувства, емоции и характерни поведенчески реакции у хората и животните, които се активират от обект, тълкуван като заплашителен. Страхът  е естествена реакция, която е обусловена от обкръжението.

Страховете обикновено се формират на базата на предишен опит и по своята същност имат защитна функция. Съществуват обаче и такива, които възникват, без индивидът преди това да е попадал в ситуациите, които ги предизвикват, и са плод на фантазията (често са по-интензивни от породените от непосредствения опит).

Защо страхът е толкова силен? Той предизвива в ума неприятни картини на това, какво не искаме и ситуации, където се чувстваме дискомфортно. В момента в който възникне страха, ние извикваме в ума си картини на неуспех и провал. Тези мисли въздействат на емоциите по негативен начин, а всъщност емоциите управляват нашия живот. При недостатъчно позитивни емоции ние губим решителността си да действаме и в периодите на бездействие затвърждаваме в себе си собствената си безполезност.

За всеки човек е много важно да умее да преодолява страха, защото няма да може да постигне дори и най-малкия успех, какво остава да осъществи своите мечти. Съществуват много начини за преодоляване на страха. По-долу ще ви представя пет метода, чрез които ще можете да преодолеете своя страх.

Метод №1 Just do it (просто го направете)

Създайте си навик да действате независимо от страха. Помнете, че страхът обикновено е реакция, която възниква във вас в отговор на опитите ви да предприемете несвойствени за вас действия. Страх може да възникне също така от и за опити да действате против своите убеждения. За дълъг период от време всеки от нас натрупва определен мироглед и когато се налага да го променим, винаги пристъпваме със страх. В зависимост от силата на определеното убеждение, страхът може да е силен или слаб. Ние не се раждаме успешни и ако искаме да постегнем своите мечти и цели, то трябва да се научим да преодоляваме страха. Кажете си: „Да, много ме е страх, но въпреки това аз ще предприема необходимите действия”. Тайната е в това да признаете, че се страхувате.

Метод №2 Оценете най-лошия вариант

Може да се опитате да преодолеете страха по чисто логичен начин. Когато стръхът възникне, помислете за най-лошото развитие на събитията. Попитайте се: „Кое е най-лошото нещо, което може да ми се случи в тази ситуация?” Обикновено след тази оценка страхът изчезва. Дори и най-лошият вариант не е толкова страшен, колкото го обрисува вашето въображение и неизвестността. Той изглежда толкова голям, огромен, че сякаш няма да преживеем това, което ще се случи. В този случай може да помислите, дали не сте преувеличили вероятността за възникването на дадена ситуация. Просто оценете до колко е обоснован страха ви.

Метод №3 Взимане на решение

Да, именно решението ви заставя да се стегнете и да изпълните това, от което се боите. Страхът саществува там, където има пустота и неувереност. Съмненията и страхът вървят ръка за ръка. Ако унищожите съмненията, няма да остане място за страха. Точно тук идва на помощ решението. Когато взимате решение да направите нещо, съмненията пропадат и това е всичко: решението е взето, път назад няма. Кажете си: „Страх ме е, но взимам решение да направя..............”.

Метод №4 Подготовка

И така........вие вече знаете от какво се страхувате. Това вече е голям плюс за вас и вече можете да се подготвите да преодолеете този страх. Подготовката се състои от два етапа:

1. Анализ

2. Представа

На етапа на анализа щателно анализирайте страха си. Отговорете си на следните въпроси:

·         От какво се страхувам?

·         Защо се страхувам?

·         Трябва ли да се страхувам от това?

·         Има ли рационална основа на страха ми?

·         От какво се страхувам повече? Да изпълня дадено действие или от това, че няма да постигна целта си?

Задайте си и други въпроси, които считате, че са нужни. Анализирайте страха си колкото може по-щателно. Анализът е само първата част от процеса. Страхът е емоция, а анализът се случва на логическо ниво. Емоциите са винаги по-силни от логиката.

А сега да пристъпим към втория етап – представата. Сега ще се борим със страха не чрез логиката, а чрез емоциите. Представата е нещо различно, тя е като визуализацията. Вие знаете от какво се страхувате, затова седнете спокойно и „извикайте” в ума си картини, как изпълнявате това, от което се страхувате. Разумът не различава въображаемите събития от реалните. След като преодолеете във въображението си страха много пъти, ще ви бъде значително по-лесно да се справите с тази ситуация в действителност.

Метод №5 Тринировка за смелост

Нашата цел е да се научим да преодоляваме страха за да не стои той на пътя ни. Ще се постараем да постигнем липса на интелектуален страх. Това ще ни даде възможност да мислим ясно, когато дойде време за взимане на решения. Първото, което трябва да разберете е че проблемът е самият страх, а не обекта на страха. Ако се страхувате от отказ, то няма никакъв смисъл да се борите със страха, като се стараете да намалите броя на отказите. Хората толкова силно се страхуват от страха, че свеждат до минимум всички ситуации, когато той може да възникне. Те не предприемат въобще никакви действия, а това е най-прекия път към нещастието.

И така, като начало е необходимо да идентифицирате страха. По-нататък е нужно да тренирате смелост. Отначало ще тренирате себе си срещу малък страх, след това ще преминете към по-голям. Като пример може да вземем страха от публична изява. Вие се страхувате да се изправите и да говорите пред аудитория от 1000 човека. За начало съберете своите приятели и говорете пред тях. Изявата пред 10 човека не е чак толкова страшна. След това съберете 30 човека и говорете пред тях. Ако на този етап възникнат проблеми, страхувате се, забравяте какво трябва да кажете, то правете тренировки до момента до който не свикнете и не започнете да се чувствате комфортно. След това се изправете пред публика от 50 човека, след това пред 100, 200, 500 и накрая пред 1000. Същността е в това, отначало да се научите да преодолявате малките страхове, а след това големите.

Накратко процесът може да се изложи така:

·         Идентифицирайте своя най-голям страх.

·         Разбийте го на минимум 5 малки страха.

·         Започнете да се тренирате да преодолявате най-малкия (лек) страх.

·         Ако изпитвате страх даже и пред него, разбийте този страх на още няколко.

·         Стъпка след стъпка преодолявайте своите страхове.

·         Тренирайте непрекъснато.

Чрез този метод вие ще се научите да преодолявате страха. Ако дълго време не се занимавате и не тренирате, то много скоро отново ще ви се наложи да започнете с малките, прости страхове.

Желаяви успех и не се страхувайте да преодолявате страха.






Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: conssult
Категория: Лични дневници
Прочетен: 77603
Постинги: 18
Коментари: 5
Гласове: 27
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930