Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2011 19:56 - За разводът и травмата от него
Автор: conssult Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1146 Коментари: 0 Гласове:
0




 Всеки развод е сериозна травма


Уважаеми читатели, искам да ви благодаря за интереса ви към рубриката ми всеки петък. Получавам обаждания и запитвания по различни проблеми. Така се роди и идеята за днешната тема. Един читател ми писа и сподели проблема си: трудното справяне с травмата от развод. Затова днес статията е посветена, както на него, така и на всеки един от вас, който се справя с подобна житейска ситуация. Надявам се следващите редове да помогнат и да станат част вашия процес на справяне.  

През целия си живот ние постоянно нещо придобиваме и губиме, такъв е законът.

Има различни видове загуби, в резултат на смърт, развод, раздяла с партньора – спътника в живота. Но не само смъртта предизвиква в хората преживяване за загуба. Към загубите се отнасят и разводът, загубата на материални ценности, социален статус и др.

След като се е случила загубата, психиката трябва да се справи с това. Процесът на тези промени се нарича реакция на загуба или тъга. Реакцията към загубата се счита за завършена, когато човек придобива способност да се адаптира и функционира, да чувства себе си безопасно и да усеща себе си като личност, без това което е загубил.

Всяка загуба е съпроводена с възникването на криза в живота на човека и се проявява по различен начин: усещане за собствена непълноценност и безполезност, занижаване нивото на самооценката, затваряне в себе си, загуба на доверие в хората, трудности при създаване но нови взаимоотношения, изостряне на стари и възникване на нови соматични заболявания, имащи психологическа природа, повишена емоционална възбудимост, агресивност, конфликтност и т.н.

Разводът се отнася към един от най-силните източници на стрес. След развода повечето хора изпитват огромна емоционална и душевна криза, от която не е толкова просто да се излезе самостоятелно. Трудните ситуации в къщи, лошите взаимоотношения в семейството се отразяват отрицателно на нашето настроение, работата, здравето. Особено болезнено се преживява загубата на близък човек в резултат на различни събития.

Като правило разводът се преживява от съпрузите, като загуба на отношенията, като тяхната символична смърт, загуба на обичайния начин на живот, стереотипите и нормите, свързани със социалния статус и начина на живот до развода.

Има определени различни стадии за адаптация към живота след развода, но всички те се свеждат до едно: най-острия стадий след разводния период се развива в първите 2-8 седмици. Именно в този период хората могат да спрат да се хранят, да общуват с хора, да се грижат за себе си. През първите дни след развода се усеща влошаване на самочувствието, неразположение, в краен вариант даже някои започват да мислят за самоубийство. Това е валидно не само за жените, но и за мъжете.

Разбира се, този първи най-остър период на следразводния стрес заслужава особено внимание. Би било нелепо да не се справим с проблема и да направим със себе си и съдбата си нещо непоправимо. В този период се преживява усещане подобно на това, все едно е отрязана ръка или крак. Това е период на силна болка и душевни терзания. Това е така, защото човек, който в продължение на много години е бил най-близкия роднина, а може би и приятел вече изчезва от живота ви. И това поле на приложена енергия и активност, което е било по-рано остава незапълнено. Този стадий протича еднакво остро, както у тези, които са се развели по собствено желание, така и у тези, които са били принудени да излезнат от семейството противно на желанието си.

Ще си зададете въпроса: „Добре де, колко време ще ми е необходимо, за да привикна към новата ситуация?”. Разбира се при всеки е строго индивидуално. Но има и други въпроси, които ни вълнуват по време на процеса за справяне. „Какво да правя?”, „Къде да търся изход?”, Към кого да се обърна?”. Не рядко към мен се обръщат хора, които ги вълнува проблема – как да живеят по-нататък, как да „разлюбят”, как да се приспособят без надежда за взаимност. И най-важното, какво е необходимо на хора с подобни проблеми – това е рационалната подкрепа и участие, които най-добре от всичко обезпечава психолога. Това са участия в групи за самопомощ, които лично организирам, където всеки има възможност строго конфиденциално да сподели проблема си и да намери лично за себе си изход от ситуацията. Всеки човек, който страда се чувства нещастен, онеправдан и отхвърлен. На него му е нужно да почувства, че неговите преживявания в тази ситуация не са безсмислени, че в тях няма нищо унизително и онеправдано и си заслужава специално да говори за това. Моята задача е да покажа на клиентите, че в техните преживявания по повод на развода им, няма нищо унизително и само напълно приемайки и осъзнавайки своите чувства може да се заемат с организиране на собственото си бъдеще.  

Но за да бъда полезна в тази специализирана статия ви предлагам няколко важни принципа, които трябва да знаят всички, които току що са се развели или им предстои да го направят. Тези принципи ни казват как да се избавим от душевната травма след развода.

Първо: избягвайте общуване с бившия съпруг/а. На голяма част от хората в този период им се струва, че са направили ужасна грешка и след развода се стараят отново да се срещат с бившия/та. Това е грешен ход, защото само засилва болката от разрива. Известна психологическа или даже географска дистанция в периода след развода е източник на оздравяване на психиката и излекуване на душевните рани.

Второ: общуването с приятели помага много при тази душевна травма. Грижейки се за семейния си живот, ние забравяме за себе си. Разводът е не само болезнено преживяване, той е и повод да се заемем със себе си. Повод да си припомним старите хобита и увлечения, да възстановим отношенията със стари приятели, да намерим нови.

Трето: старайте да следите тялото и физическото си състояние. В никакъв случай не  занемарявайте външния си вид, не прекарвайте цял ден на дивата лежейки и самосъжалявайки се. Заемете се със спорт, посетете салоните за красота. Физическото натоварване е един от най-добрите методи да се избавите от душевната травма след развода.

И най-накрая четвърто: не се поддавайте на страдание. Излейте всичките си негативни емоции чрез плач, като ругаете, като разговаряте за проблема с приятели и познати. А ако около вас се е оформила празнота, което също не рядко се случва, водете си дневник или потърсете нови приятели. Подтиснатите емоции рано или късно ще избият наяве, но докато се намират вътре във вас ще продължават своята разрушителна работа. Колкото по-бързо заговорите за проблема си, толкова по-бързо ще се съвземете.

След като минат първите месеци след развода вие задължително ще преминете на този етап на възстановяване, когато ще можете по-молко болезнено да говорите за бивши съпруг/а. Освен това всички етапи за избавяне от душевната травма, които следват в следващите половин-две години са свързани с усещането за емоционален подем. Ще започнете да виждате нови хоризонти, ще се открият нови възможности. А след известно време ще разберете, че ако го е нямал развода, животът е нямало да ви насочи към по-добро. Във всеки случай е важно да помните, че разводът е криза. А всяка криза е преходен период, когато вие или правите крачка напред, или крачка назад. И само от вас зависи до колко щастливо ще бъде бъдещето ви след развода.

·         Осъзнайте, че във всички взаимоотношения и двамата партньори са еднакво отговорни, както за развитието на отношенията, така и за тяхното прекратяване.

·         Разгледайте съвместния живот, като безценен опит, който ви е научил на много.

·         Осъзнайте и отреагирайте силните чувства, които са се натрупали по време на съвместния ви живот (обиди, яд, агресия и разочарования). Възможно е в този етап да потърсите помощ от специалист.

·         Простете на себе си и на бившия партньор и го освободете.

·         Обърнете внимание на ВЪЗМОЖНОСТИТЕ, които ви дава вашия нов статут. Повярвайте, че понякога за тези възможности си струва да благодарите на бившия си партньор, който е бил инициатор на развода.

·         И обърнете внимание на себе си – какво искате за себе си и за другите, какво чувствате в различни ситуации и с различни хора, с какво да се примирите, а с какво никога, какво искате да промените в себе си.

Винаги имате избор

Желая ви да се справите безбоезнено в този нов път, по които сте тръгнали. 

 

 

 





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: conssult
Категория: Лични дневници
Прочетен: 77604
Постинги: 18
Коментари: 5
Гласове: 27
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930